Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Dieta w ciąży – co warto włączyć, by wspierać rozwój malucha?

21 listopada, 2024 Dieta w ciąży


Przyjęło się mówić, że kobiety ciężarne jedzą za dwoje. Okazuje się jednak, że znacznie bardziej trafne jest stwierdzenie, że powinny jeść dla dwojga. W tym wyjątkowym okresie warto jeszcze lepiej zadbać o zdrową dietę – zbilansowaną, pełnowartościową, która wspomoże prawidłowy rozwój Twojego maluszka. Jakie produkty i składniki odżywcze powinny zatem znaleźć się w Twoim codziennym menu? Sprawdź!

Co jeść w ciąży?

Dieta dla kobiet w ciąży powinna opierać się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Nie musisz więc diametralnie zmieniać swoich przyzwyczajeń, o ile wcześniej starałaś się sięgać po pełnowartościowe produkty. Musisz jednak mieć na uwadze to, że w czasie ciąży zwiększa się Twoje dzienne zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze, witaminy i minerały. Niektórą żywność z kolei musisz wyeliminować ze swojego jadłospisu, w tym m.in. surowe mięso, ryby, owoce morza, jaja, niepasteryzowane produkty mleczne, podroby. Musisz także odstawić alkohol.

Zatem co jeść w czasie ciąży? Podstawą Twojej diety powinny być:

  • Świeże warzywa i owoce – surowe bądź gotowane. 

  • Pełnoziarniste produkty zbożowe z niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu lepiej zapanujesz nad poziomem glukozy we krwi. Są one także źródłem węglowodanów złożonych czy też błonnika pokarmowego i żelaza.

  • Orzechy włoskie, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, 

  • Pestki, nasiona, nasiona roślin strączkowych,

  • Fermentowane produkty mleczne pełne żywych kultur bakterii probiotycznych, w tym takie jak m.in. jogurt, maślanka czy mleko.

  • Chude mięso, np. z kurczaka, indyka lub cielęciny, które stanowi pełnowartościowe źródło białka i witamin z grupy B. 

  • Tłuste ryby morskie z kolei to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3.

  • Jajka po obróbce termicznej – pełnowartościowe źródło białka, witamin, kwasów tłuszczowych, soli mineralnych (żelaza, fosforu),

  • Oleje roślinne – pomocne w utrzymaniu prawidłowego poziomu nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dieta kobiet w ciąży

Dieta kobiet w ciąży a rozwój malucha – jakich składników nie może w niej zabraknąć?

Jednymi z kluczowych składników odżywczych, które są niezwykle ważne zarówno dla organizmu matki, jak i jeszcze nienarodzonego dziecka są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są one nieocenionym wsparciem dla prawidłowego rozwoju płodu, a zwłaszcza kwas DHA (dokozaheksaenowy). Profil kwasów tłuszczowych w mózgu i siatkówce oka w 35% składa się właśnie z niego, a jego niedobór może spowodować poważne konsekwencje. 

Gdy w grę wchodzi organizm matki, brak dostarczenia mu odpowiedniej ilości kwasów omega-3 może skutkować m.in. obniżoną odpornością, pogorszeniem widzenia, zaburzeniami układu nerwowego czy podwyższonym ryzykiem wystąpienia depresji poporodowej.

Sięgaj zatem po sprawdzone suplementy dla kobiet w ciąży, które będą ich cennym źródłem, w tym m.in. tran. Pamiętaj jednak o tym, aby przed sięgnięciem po nie skonsultować się z lekarzem.

Jakie jeszcze składniki są kluczowe dla zdrowia dziecka? Możemy wymienić tutaj wapń i witaminę D3, które wpływają na prawidłowy rozwój układu kostnego. Witamina B9 z kolei zmniejsza ryzyko wad wrodzonych, a żelazo zmniejsza ryzyko m.in. małej masy urodzeniowej czy przedwczesnego porodu.

Warto również sięgać po jod, który jest cennym wsparciem dla rozwoju ośrodkowego układu nerwowego w I trymestrze ciąży. Nie bez znaczenia jest również cholina – składnik, który chroni DNA płodu, zmniejsza ryzyko występowania wad wrodzonych, a nawet autyzmu czy ADHD.

Artykuł sponsorowany

Redakcja estina.pl

Jesteśmy zespołem pasjonatów i ekspertów, którzy każdego dnia dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Na naszym blogu znajdziesz praktyczne porady, najnowsze trendy i ciekawe pomysły z różnych dziedzin: urody, mody, zdrowia, DIY oraz lifestyle.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

pęseta chirurgiczna
Dieta w ciąży
Korekcja wady wzroku

Jesteś zainteresowany reklamą?